Praktycznie nie mają kalorii. Ale nie powstrzymały epidemii otyłości ani cukrzycy. Co poszło nie tak?

1 tydzień temu 14
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.

Jest słodki, sycący i wszechobecny. Dodaje się go niemal do wszystkiego, co jemy. Cukier dostarcza tego, co dietetycy nazywają pustymi kaloriami, czyli energii bez żadnych składników odżywczych, a gdy jemy go za dużo, prowadzi do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca czy próchnicy.

Dlatego lekarze namawiają do ograniczenia jego spożycia, a ludziom, którzy nie mogą obyć się bez słodkiego smaku, polecają zamienniki cukru, które zapewniają tę samą słodycz, ale bez kalorii.

Słodziki znaleźć można w napojach dietetycznych, przekąskach bez cukru i niskokalorycznych produktach spożywczych. Okazuje się jednak, że częste jedzenie lub picie produktów, które je zawierają, nie zawsze jest obojętne dla zdrowia.

Przeczytaj źródło