Pyszny obiad na piątek. Podajemy przepis, Ty gotujesz. Kotlety ziemniaczane z kurkami

12 godziny temu 5

Kotlety ziemniaczane to danie, które ukoi i nasyci. Idealny comfort food. Na piątkowy obiad proponujemy kotlety ziemniaczane z kurkami. Sezon na grzyby w pełni, kurki będą więc pysznym dodatkiem, który podkręci smak kotletów.

Żeby przygotować kotlety ziemniaczane potrzebujemy ugotowane ziemniaki. Można je ugotować specjalnie do przygotowania tego pysznego dania. Świetnie sprawdzą się też ziemniaki, które zostały nam z obiadu - będzie to wtedy danie w duchu zero waste, czyli niczego nie marnujemy.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Kotlety ziemniaczane to ulubione danie w kuchni domowej. Proste i smaczne. Było bardzo rozpowszechnione w PRL, a teraz warto je sobie przypomnieć. Kotlety ziemniaczane świetnie komponują się z różnymi sosami. Poza tym, jest to danie "tanie niesłychanie". Proponujemy kotlety ziemniaczane z kurkami. Sezon na kurki w pełni i warto jeść teraz te pyszne, bardzo wartościowe grzyby. Oczywiście nie zapominamy o tym, by do kotletów ziemniaczanych z kurkami podać surówkę ze świeżych warzyw. Świetne będą też kiszonki, np. ogórki lub kapusta.

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - kotlety ziemniaczane z kurkami

Składniki

  • pół kilograma ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej roślinny do smażenia kotletów

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie myjemy kurki i podsmażamy je na maśle (2 łyżki) przez ok. 20 min. na średnim ogniu - woda musi z nich odparować. Smażymy też na maśle drobno posiekaną cebulę - ma się zezłocić. Ziemniaki obieramy ze skórki i ugniatamy na gładką masę; można zmiksować, można przecisnąć przez praskę. Dodajemy do ziemniaków cebulę i dobrze mieszamy. Potem dodajemy jajko, mąkę i trzy łyżki bułki tartej. Masę doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne kotlety, które panierujemy w tartej bułce. Kotlety ziemniaczane smażymy na złoty kolor z każdej strony - po 5 min. na średnim ogniu. Lepiej przygotować mniejsze kotleciki, żeby się nie rozpadały podczas smażenia. Kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Podajemy ze smażonymi kurkami i surówką. Smacznego!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przeczytaj źródło