Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. "Nawet przy prawidłowym korzystaniu"

17 godziny temu 3
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
WAKACJE NA GIEŁDZIE

2025-07-06 14:00

publikacja
2025-07-06 14:00

Analiza ponad setki badań naukowych wskazała, że wykonane z tworzyw różne opakowania żywności uwalniają do niej mikroplastik. Dzieje się tak nawet przy prawidłowym korzystaniu.

Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. "Nawet przy prawidłowym korzystaniu"
Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. "Nawet przy prawidłowym korzystaniu"
fot. Africa Studio / / Shutterstock

Eksperci ze szwajcarskiej organizacji non-profit Food Packaging Forum przeanalizowali 103 prace naukowe, aby sprawdzić, czy ze sztucznych opakowań - w trakcie normalnego ich użytkowania - do żywności przedostają się cząstki mikroplastiku.

"To pierwszy systematyczny zbiór dowodów dotyczących roli normalnego i zamierzonego użycia materiałów, mających kontakt z żywnością, w zanieczyszczaniu produktów spożywczych mikro- i nanoplastikiem (MNP)" – podkreśla dr Lisa Zimmermann, główna autorka publikacji, która ukazała się w piśmie „npj Science of Food” (DOI 10.1038/s41538-025-00470-3).

"Materiały mające kontakt z żywnością są istotnym źródłem mikro- i nanoplastiku w jedzeniu, jednak ich wpływ na narażenie człowieka jest niedoceniany" – dodaje.

Normalne korzystanie z plastikowych opakowań do jedzenia czy innych przyborów kontakt z żywnością może prowadzić do zanieczyszczenia żywności mikroplastikiem – wskazała analiza. Zanieczyszczenia przedostają się w trakcie takich aktywności, jak np. otwieranie plastikowej butelki czy krojenie na plastikowej desce.

Zebrane przez naukowców dane są powszechnie dostępne w specjalnej bazie. To narzędzie, które pozwala użytkownikom filtrować dane m.in. według rodzaju materiału mającego kontakt z żywnością, czy informacji o wykryciu mikroplastiku i rodzajach cząstek.

"Ta mapa systematycznie ułożonych dowodów pomaga wypełnić luki w wiedzy na temat źródeł mikro- i nanoplastików w produktach spożywczych" – mówi dr Jane Muncke, współautorka badania, dyr. zarządzająca i główna specjalistka ds. naukowych w Food Packaging Forum. - "Jednocześnie pokazuje, że potrzebne są dalsze badania, aby lepiej opisać migrację MNP związaną z materiałami i sposobami użycia materiałów mających kontakt z żywnością. Co istotne, wdrożenie odpowiednich metod testowania i raportowania jest kluczowe dla zapewnienia wiarygodnych i porównywalnych danych, które mogą stanowić podstawę przyszłych decyzji".

Zdaniem naukowców w ochronie konsumentów pomogłoby wprowadzenie przepisów nakładających obowiązek testowania migracji mikroplastiku z materiałów stosowanych w kontaktujących się z jedzeniem przedmiotach. Narażenie można również ograniczyć, wybierając opakowania i przybory kuchenne niezawierające plastiku – podkreślają badacze. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.

Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.

Advertisement

Polecane

Najnowsze

Popularne

Przeczytaj źródło