- Jak jest twój Indeks Dobrostanu Psychicznego? Wypełnij test i sprawdź!
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Osiem groźnych alergenów pokarmowych. "Doszło do zgonów"
Obecnie europejskie przepisy wymagają wyraźnego znakowania 14 potencjalnie alergennych produktów spożywczych, takich jak orzeszki ziemne czy mleko krowie. Tymczasem, jak wynika z analizy przeprowadzonej przez francuską Allergy Vigilance Network, istnieje osiem dodatkowych składników, które również mogą wywołać ciężkie reakcje alergiczne. Do tej grupy zaliczają się:
-
mleko kozie i owcze,
-
grykę,
-
groch i soczewica,
-
alfa-gal, czyli oligosacharyd występujący w czerwonym mięsie,
-
orzeszki piniowe,
-
kiwi,
-
produkty pszczele,
-
jabłka.
"W naszej serii prawie 3 tys. przypadków anafilaksji pokarmowej, 413 było spowodowanych przez jeden z tych ośmiu »nowych alergenów pokarmowych« bez obowiązkowego oznakowania; doszło też do dwóch zgonów" – powiedziała dr Dominique Sabouraud-Leclerc z CHU Reims we Francji.
Przeczytaj również: Myślisz, że nie masz alergii? Objawy mogą cię zaskoczyć
Tak wygląda anafilaksja. Możliwe objawy
Anafilaksja to gwałtowna i uogólniona reakcja alergiczna, która w krótkim czasie od kontaktu z alergenem może przeobrazić się w sytuację bezpośrednio zagrażającą życiu. Symptomy są różnorodne i mogą obejmować świąd, zaczerwienienie skóry, obrzęki, duszności, kaszel, wymioty, zawroty głowy czy nawet utratę przytomności. Jeśli nie zostanie udzielona szybka pomoc, reakcja ta może zakończyć się tragicznie. TU dowiesz się więcej o wstrząsie anafilaktycznym.
- Tylko teraz! Darmowy pakiet wiedzy i najświeższych informacji dla medyków MedonetPRO + Onet Premium. Medyku, zarejestruj się bezpłatnie na MedonetPRO i uzyskaj 3-miesięczny dostęp do Onet Premium za darmo. Liczba ofert ograniczona. Wiedza, praktyka i najświeższe informacje w pigułce.
Analiza danych z lat 2002–2023 wskazuje, że osiem wymienionych alergenów odpowiadało za znaczną część przypadków anafilaksji zgłoszonych do Allergy Vigilance Network. W szczególności odnotowano, że mleko kozie i owcze powodowały reakcje w 2,8 proc. przypadków, gryka w 2,4 proc., a groch z soczewicą w 1,8 proc.
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoBędą zmiany w regulacjach? "Nadszedł czas"
Badacze podkreślają, że powaga sytuacji wymaga aktualizacji listy produktów podlegających obowiązkowemu oznakowaniu. Proponują włączenie do niej czterech składników: mleka koziego i owczego, gryki, grochu z soczewicą oraz orzeszków piniowych. W ich ocenie, te produkty, ze względu na częstość występowania reakcji, ich intensywność i możliwość często nieświadomego narażenia, zasługują na szczególną uwagę.
Wskaźnik nawrotu – czyli przypadków, gdy ten sam alergen wielokrotnie wywoływał reakcję alergiczną u konkretnej osoby – osiągnął szczególnie wysoki poziom dla mleka koziego i owczego (56 proc.), a dla grochu z soczewicą wyniósł 7,3 proc.
Dr Sabouraud-Leclerc zaznaczyła: "Uważamy zatem, że nadszedł czas, aby przeanalizować listę 14 produktów spożywczych objętych obowiązkowym oznakowaniem, by uwzględnić przynajmniej najpoważniejsze z tych nowych alergenów pokarmowych". Te słowa podkreślają rosnącą konieczność dostosowania regulacji do realiów współczesnej diety i wzrastającej liczby reakcji alergicznych.