Dlaczego słodzone napoje są gorsze dla zdrowia niż słodycze? Nowe badania

1 tydzień temu 10
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.

Cukier w napojach a cukier w jedzeniu

Zespół badawczy odkrył, że cukier obecny w napojach, takich jak napoje gazowane czy nawet soki owocowe, jest znacznie bardziej niebezpieczny niż ten spożywany w pokarmach. Co ciekawe, cukry zawarte w żywności nie wykazały tak silnego związku z rozwojem cukrzycy, a w niektórych przypadkach nawet wiązały się z niższym ryzykiem tej choroby.

"To pierwsze badanie, które wykazało wyraźne zależności między różnymi źródłami cukru a ryzykiem cukrzycy typu 2" — powiedziała Karen Della Corte, główna autorka i profesor nauk żywieniowych na BYU. "Podkreśla ono, dlaczego picie cukru — czy to z napojów gazowanych, czy soków — jest bardziej problematyczne dla zdrowia niż jego jedzenie".

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Według naukowców każda dodatkowa porcja napoju słodzonego cukrem o objętości 350 ml dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 25 proc. Dotyczy to zarówno napojów bezalkoholowych, jak i energetycznych czy sportowych. Z kolei w przypadku soków owocowych — nawet tych w 100 proc. naturalnych — każda dodatkowa szklanka dziennie podnosi ryzyko o 5 proc.

Oczywiście naukowcy podkreślają, że ryzyko to jest względne i zależy od indywidualnych predyspozycji.

Przeczytaj: Jak cofnąć cukrzycę typu 2? Diabetolog: to pierwsze i najważniejsze zalecenie

Dlaczego cukier w płynie szkodzi bardziej?

Eksperci tłumaczą, że napoje słodzone cukrem oraz soki owocowe dostarczają cukrów w formie izolowanej, co prowadzi do gwałtowniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi i może przeciążać metabolizm wątroby. To z kolei sprzyja rozwojowi insulinooporności i otłuszczeniu wątroby.

"Inne źródła cukrów w diecie, zwłaszcza spożywane w postaci produktów bogatych w składniki odżywcze, takich jak całe owoce, produkty mleczne lub produkty pełnoziarniste, mogą wywoływać wolniejsze reakcje na poziom glukozy we krwi ze względu na towarzyszący błonnik, tłuszcze lub białka" – zauważają badacze.

Soki owocowe — nie zawsze zdrowa alternatywa

Choć soki owocowe zawierają witaminy i składniki mineralne, badanie wykazało, że wysoka zawartość cukru i brak błonnika sprawiają, że pod względem wpływu na ryzyko cukrzycy typu 2 są zbliżone do napojów gazowanych. Naukowcy zaznaczają, że soki owocowe nie są dobrym zamiennikiem dla całych owoców, które dzięki wyższej zawartości błonnika lepiej wspierają regulację poziomu glukozy we krwi.

Wyniki badania sugerują, że rodzaj spożywanego cukru ma kluczowe znaczenie dla zdrowia metabolicznego. Wyższe spożycie cukru w płynnej postaci wydaje się szczególnie szkodliwe, dlatego eksperci zalecają ostrożność w wyborze napojów i preferowanie produktów bogatych w błonnik oraz inne korzystne składniki odżywcze.

Przeczytaj źródło